mandag 9. juni 2008

Nytt år, nye muligheter


I det jeg begynner å nærme meg siste finish på årets karakteroppgjør har allerede tankene begynt å vandre mot neste skoleår. Etter en del fram og tilbake ser det ut til at jeg blir på VG1 enda et år. Jeg skal vel være ærlig nok til å innrømme at dette ikke var det jeg ønsket meg mest; etter å ha lagt ned mye arbeid i de gruppene jeg har hatt dette året, hadde det vært morsomt å få følge noen av elevene over i VG2, men det er ikke alltid man kan få det som man ønsker, og da må man bare gjøre det beste ut av situasjonen. Det positive er at jeg nå får muligheten til å forbedre ting og tang vi har holdt på med på VG1 både i fjor og i år. Vi har prøvd ut mye nytt og mye moro. Jeg har tatt en rask oppsummering med elevene mine, og det de trekker fram som det beste med norsken dette året er de kreative oppgavene de har hatt, nemlig photostory, blogging, reklame og podcast. Med unntak av reklame var alt dette mer eller mindre ukjent for meg for et år siden; nå kunne jeg ikke tenke meg en skolehverdag hvor denne type "verktøy" ikke var inkludert. Elevene liker å få være kreative og lage ting. Vi liker elever som liker det de holder på med. Med andre ord en vinn-vinn situasjon. Vi må gi elevene tillit og mulighet til å bruke seg selv, og å lære ved å skape, tror jeg.
Tilbake til noen tanker jeg har rundt undervisningen neste skoleår. Jeg har undervist i engelsk uten lærebok i to år nå. Vi bruker fortsatt en del tid på å finne relevant fagstoff, men jeg tror fortsatt at vår måte å legge opp undervisningen på er minst like god som om vi hadde hatt en lærebok. Håpet mitt er derfor at jeg skal kunne undervise i norsk uten lærebok også neste år. Tankene rundt hvordan dette kan gjøres surrer rundt i hodet, og jeg tenker at sommerferien kan hjelpe noen av disse idéene til å modnes.
Når drømmen min for noen år tilbake var å bli lærebokforfatter kan det vel kanskje virke som et paradoks at jeg går ut og fronter det å undervise uten lærebok. Muligens er det bare drømmen som må få utløp et annet sted enn gjennom et forlag. Ikke vet jeg, men jeg tror likevel vi må ta noen sjanser og hoppe ut i ting uten helt å vite hvordan landingen vil bli. Jeg har tatt reale magaplask før, jeg...

2 kommentarer:

Ingunn sa...

Jeg tror ikke det blir mageplask på deg. Du er altfor godt trent, og formen er på plass! Dessuten skal jeg passe på så det ikke bærer altfor galt avsted med dere på vg1 uten meg.

3MUA sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.