fredag 29. august 2008

Eit velfungerande nynorskopplegg!


Sidemålsundervisningen er ofte en utfordring. De aller fleste av elevene har en innbitt motstand mot alt som heter nynorsk og kan som kjent ikke forstå hvorfor de må ha det på skolen. Hvorvidt egen vurdering i sidemål bør fjernes eller ikke, skal jeg ikke gå inn på her (selvfølgelig har jeg meninger om det!), men jeg vil heller si litt om hva jeg har gjort i undervisningen som faktisk har fungert.

Som mange andre norsklærere har jeg tidligere brukt mye tid på formverket. Vi har satt opp flotte skjema for hvordan verb og substantiv skal bøyes, og forsøkt å få elevene til å lære seg regler og unntak. Etter å ha gått noen runder med meg selv, har jeg valgt å snu på flisa. I stedet for å ha gjennomgang av grammatikken på tavla ga jeg elevene en haug med substantiv og verb som de skulle slå opp og bøye, og så skulle de se om de klarte å komme fram til regler og unntak på egenhånd. I tillegg la jeg inn øvelser fra Språkrådet sitt nynorskkurs og fra nettsidene til "Nye Vegar til Nynorsk" (forøvrig en veldig bra bok!). Min erfaring var at elevene likte denne måten å jobbe på. For noen gikk det faktisk opp et lys eller tre også mens de satt der og jobbet. Det gjenstår å se hvor stor gevinsten av dette arbeidet vil bli, men jeg håper i hvert fall at elevene skal ha fått en aktiv og kanskje også en positiv start på arbeidet med sidemål i VG1.

2 kommentarer:

Ingunn sa...

Høres bra ut. På mandag er det første nynorsk-time i vg3, de skal bl. a. skrive en fagtekst om språkhistorie. Jeg skal huske på din "reverserte metode", jeg tror det har mye for seg å ikke komme med fasiter hele tiden.

Marita sa...

Jeg skal prøve meg på opplegget ditt, det virker bra. Skrev du bare masse verb og substantiv på et ark og ga elevene?